На 21 юни на сцената на зала Концертна в Централен

...
 На 21 юни на сцената на зала Концертна в Централен
Коментари Харесай

За първи път в България звучи Присъствие на Петерис Васкс

 На 21 юни на сцената на зала " Концертна " в Централен боен клуб потвърдените експерти от Камерен Ансамбъл " Софийски солисти " под палката на Константин Добройков ще показват за първи път в България Концерт за виолончело № 2 " Присъствие " на Петерис Васкс. 

" Италианска сюита " за виолончело и пиано от Игор Стравински из балета " Пулчинела " с оркестровка на Бенджамин Уолфиш добавя програмата на вечерта. Концертът е част от интернационалния фестивал " Софийски музикални седмици ".

Петерис Васкс е един от най-уважаваните и постоянно изпълнявани модерни композитори в Европа. В две следващи издания на Международният конкурс по комбинация " София " 2017 г.- 2019 година Васкс гостува в България като част от екипа на интернационалното жури. " Повечето хора през днешния ден към този момент не имат вярвания, обич и идеали. Духовното измерение е изгубено. Моята задача е да осигуря храна за душата и това пропагандирам в творбите си ”..., споделя композитора във времето. В музиката си Васкс споделя за главните правила в живота – борбата сред Мрака и Светлината, за отраженията на природата в музикални звуци, за обаянието от песента на птиците, за мигове на катарзис, за ориста на цялото човечество като отражение на предишното, хаосът на сегашното и вярата за бъдещето.

В същината на музиката на Васкс стоят архаични претекстове и тематики, типични за латвийската фолклорна музика. Те не са цитати, а звукови кодове на генетично равнище, които директно основават чувство за принадлежност у латвийските ценители на музиката. През 2012г., след дълго уговаряне от страна на виолончелистката-суперзвезда Сол Габета, и като публична поръчка на Симфониета Амстердам, Васкс написа втория си концерт за виолончело и струнен оркестър, Присъствие.

Относно заглавието, композиторът написа: " Присъствие – имам поради, че аз съм тук. Не надалеч. С всяко поемане аз съм тук в този свят, с всичките ми идеали и фантазии за един по-добър свят. " Той добавя по какъв начин в творбата му " господства въодушевление, намекващо за душа, която се издига в Космоса. След това ми хрумна да покажа по какъв начин същата тази душа се връща на Земята и стартира нов живот. След което взех решение да преведа това ново начало на музикален език във формата на приспивна ария ".  В програмата на музикалната вечер е планувано и осъществяване на " Италианска сюита " за виолончело и пиано от Игор Стравински из балета " Пулчинела " с оркестровка на Бенджамин Уолфиш.  През лятото на 1919г., Сергей Дягилев – импресариото, с който Игор Стравински към този момент работи по сполучливи продукции като балетите Пролетно свещенодействие, Жар-птица и Петрушка – предлага на композитора да напише балет върху музика на Перголези.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР